Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

неделя, 2 октомври 2011 г.

Европейски ден на ромската култура

Европейски ден на ромската култура

Инициативата "Рома Прайд" или Ден на ромската гордост се провежда днес в цяла Европа. 1 октомври е денят, в който се отбелязва приносът на тази култура за европейската общност. България също се включва с инициативи в цялата страна, но празникът премина без шумни тържества, за да се избегнат провокации, заради събитията в Катуница.

В София щанд на толерантността се издигна на Моста на влюбените. Ромите, които дойдоха при НДК не се чувстваха различни. Бяха горди и носеха посланието за една своя мечта - да учим и живеем заедно.

Девойка:
- Тук съм, защото днес е Евроромапрайд. Прайд означава гордост. Искаме да покажем, че ние, ромите, също имаме гордост и на нас не трябва да се гледа само като на хора, които нищо не умеят, или пък, че са по-различни от останалите.

В Бяла Слатина доброволци от Центъра за подкрепа на общността, който работи по европроекти, извадиха от бабините ракли автентични носии и предмети от бита на ромите. 30-годишният Александър показа с какви инструменти работят ковачите - един традиционен за етноса занаят.

Местните роми не само пазят традициите си, но се гордеят, че са най-образованите у нас.

Александър Младенов, доброволец:
- Мисля, че най-големият процент в цяла България, мога да го кажа имаме в Бяла Слатина млади и грамотни ромски студенти, които завършват. Образованието е много важно нещо в живота на нас, ромите.

Людмил Илиев, студент:
- 30% от завършилите средно образование роми са вече реализирали се студенти.

С особена гордост ромите от Пещера пък показаха медали от олимпиади, световни и европейски първенства, спечелени от спортисти, които не крият своя произход. Тук никой не интегрира етноса, просто всички живеем, учим и работим заедно, казаха организаторите.
Никола Фурнаджиев, Център за междуетнически диалог и толерантност:
- Имаме световноизвестни личности, имаме хореографи, имаме актьори, които са произлезнали от нашите махали, нашите квартали, живeли сме заедно.

Величка Ачева:
- Тези от тях, които са успели да се реализират и да се измъкнат от техните общества имат за повод гордост. Аз познавам много такива реализирани роми и съм горда, че ги познавам, защото това са успели хора.

В инициативата Рома Прайд днес се включиха хиляди хора от 14 български града.

Автор: Илиана Минковска, Деница Торньова

бнт / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.