Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 3 октомври 2011 г.

„Дерниер нувел д’Алсас”: Вълна от антиромски предразсъдъци се надигна в България

„Дерниер нувел д’Алсас”: Вълна от антиромски предразсъдъци се надигна в България

03 октомври 2011

София. Вековните предразсъдъци към ромите в България и непоносимостта към ежедневната престъпност и безнаказаността на мафиотите след няколко тежки инцидента предизвикаха серия националистически демонстрации, които увеличиха етническото напрежение в разгара на предизборната кампания, пише френският вестник „Дерниер нувел д’Алсас”.
Така в събота, три седмици преди президентските и местните избори, около 2000 поддръжници на националистическата партия „Атака”, по-голямата част от които младежи, проведоха край президентството демонстрация „срещу безнаказаността на ромите”. След извънредна среща на Националния съвет за сигурност държавният глава Георги Първанов призова политическата класа и медиите да „сложат край на крайния език на омразата”. Той обяви също така, че до ноември ще бъде предложена програма за интеграцията на ромите, финансирана от ЕС и българското правителство, които ще осигурят съответно 70 и 40 милиона евро.
Междувременно проучване показва, че предразсъдъците по отношение на ромите в България са се увеличили. 69% от българите изключват възможността да имат приятели роми, 63% намират за неприемливо да живеят в един квартал с тях, 52% не искат да работят на едно място с роми, а 25% от анкетираните отричат правото на живот на ромите.

иаф / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.