Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Прокуратурата в Благоевград е привлякла още един обвиняем по случая с побоя над двамата роми

Прокуратурата в Благоевград е привлякла още един обвиняем по случая с побоя над двамата роми

03 октомври 2011

Благоевград. Окръжна прокуратура-Благоевград е привлякла като обвиняем и второ лице по случая с побоя над двамата благоевградски роми от миналата седмица. Това съобщи за Радио “Фокус”-Пирин говорителят на Окръжна прокуратура-Благоевград Весела Стоилова. Първоначално за побоя бе задържан само 21-годишният Николай Йовев от село Микрево. Инцидентът стана на 28 септември след протест, организиран в подкрепа на жителите на село Катуница в Благоевград. Същата вечер в благоевградската ромска махала се стигна до бунтове и размирици, а общо 14 лица бяха задържани в благоевградската полиция. Въпреки внесеното искане на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо извършителите на побоя, съдът е отхвърлил искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение и е наложил мерки „парична гаранция” от 1000 лева и „подписка” спрямо двете лица, задържани за побоя на двамата роми-баща и син, които след инцидента бяха настанени в благоевградската болница. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза на двамата са нанесени леки телесни повреди. От прокуратурата обясниха, че работата по случая продължава. В случай, че бъдат събрани доказателства за участието в побоя и на други лица, държавното обвинение ще предприеме необходимите действия. На задържания Йовев е повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Първоначално той бе задържан за 72 часа. Няма официална информация дали Йовев е присъствал на протеста в подкрепа на жителите на село Катуница. Известно е, че той не е от ромски произход. От прокуратурата твърдят, че няма доказателства побоят да се дължи на расова или етническа омраза.
Красимира ДИМИТРОВА

иаф / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.