Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

сряда, 5 октомври 2011 г.

ОССЕ: Антиромските протести в България са обезпокоителни

ОССЕ: Антиромските протести в България са обезпокоителни

Организацията са сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призова за спокойствие и за уважаване на правата на малцинствата след протестите срещу ромското население в България през последните седмици. Това заяви Матео Мекачи, председател на комисията за човешки права в Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Демонстрациите започнаха, след като 19-годишен етнически българин беше убит от кола близо до къщата на местен ромски лидер, припомня пресслужбата на организацията. Преди предстоящите президентски избори на 23 октомври политически партии използваха антиромското отношение, като обвържат ромските лидери с управляващата партия, отбелязва ОССЕ.

"Антиромската реч и яростните демонстрации, които последваха, бяха особено обезпокоителни", отбелязва Мекачи. Темата беше включена в дневния ред на среща на ОССЕ за човешките права. Според организацията последното насилие в България е най-тежкото в страната от 14 години насам.

"България, която е член на ОССЕ, трябва да продължи да работи за подкрепата на интеграцията на малцинствата, включително на ромите", подчерта Мекачи. "Медиите също трябва да действат отговорно в отразяването на тези демонстрации. Необходимо е властите да действат бързо и адекватно към опитите за иницииране на расова омраза, преди те да излязат извън контрол", продължи той.

Според ОССЕ омразата, изразена в тези демонстрации, е отишла отвъд спазването на основни човешки права, като се е насочила към цяла етническа група. Организацията остро критикува такива прояви на нетолерантност и в други страни членки. "Този епизод в България трябва да ни напомни, че ние всички трябва да направим повече, за да осигурим уважението на правата на малцинствата", подчерта Мекачи.

в дн / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.