Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

сряда, 5 октомври 2011 г.

В цяла България нацистки лозунги, враждебни към ромското и дори към турското малцинство

"Фигаро": България в националистическа треска

Сряда, 05 Октомври 2011

Три седмици преди президентските и местните избори България изглежда обхваната от националистическа треска, съобщава френският в. "Фигаро".

Невиждани по мащабите си протести обхванаха този уикенд големите градове в страната. След няколко хиляди активисти на националистическата партия "Атака" в събота в София, над 2000 младежи организираха шествие в Пловдив, втория по големина град в страната, в неделя, като обвиниха правителството за "безнаказаността" на ромите. В София петима души бяха ранени при сблъсъци с участието на роми, допълва изданието.

Всичко започна на 24 септември, когато жителите на село Катуница с голямо ромско малцинство, въстанаха срещу местния ромски барон Кирил Рашков, наричан "Цар Киро", който се изживява като господар на селището повече от 20 години. Микробус, в който пътуваха някои от внуците му, прегази предишната вечер млад българин, убивайки го на място. Подозирайки че става въпрос за предумишлено действие, селяните нападнаха къщата на циганския барон. "Цар Киро" в крайна сметка беше арестуван миналия вторник. Той е обвинен в участие в незаконно производство на алкохол, сводничество и ръководене на мрежа от просяци, припомня изданието.

Но инцидентът бързо излезе извън рамките на селото - протести в знак на солидарност с жителите на Катуница се провеждат вече всяка вечер от една седмица насам в цяла България. На тях се скандират нацистки лозунги, враждебни към ромското и дори към турското малцинство. "Още колко време ще продължаваме да издържаме социални паразити?", гласеше например един от лозунгите. Визирайки ромите, без да ги назовават изрично, протестиращите искат "елиминиране на просячеството", "разрушаване на незаконните сгради", родителите, чиито деца не посещават училище, да не получават социални помощи, кражбата на релси, на табели и на желязо да "се считат за терористични актове".

"Фигаро" цитира Стефан Ралчев от Института за регионални и международни изследвания в София, според когото на хората им е писнало от социалните неравенства и неефективността на съдебната система. "Много хора чувстват дефицит на правосъдие", анализира той. "Те имат чувството, че съдебната система щади ромите. По ирационален начин те етнизират престъпността, което води до расистко и ксенофобско поведение", допълва Ралчев.

София прес / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.