Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

събота, 1 октомври 2011 г.

„Ройтерс”: Спор в тихо село предизвика антиромско насилие

„Ройтерс”: Спор в тихо село предизвика антиромско насилие

01 октомври 2011

София. Нищо в прохладното есенно утро не намеква, че тихото село Катуница би се превърнало в център на най-тежкия случай на граждански безредици от повече от десетилетие, коментира агенция Ройтерс.
Жителите от българския и ромския етнос са единодушни, че проблемът зад общонационалните антиромски протести всъщност е местен спор заради лидера на ромски клан Кирил Рашков, известен като цар Киро, след като той беше замесен в случай с убийството на 19-годишно момче.
„Нашият проблем не е проблем между общностите. Нашият проблем е със семейството на Кирил Рашков”, заявява местният жител Димитър Здравков, „Ние живеем заедно с ромите и нямаме никакви проблеми”.
Размириците бързо се разпространиха в по-големите градове, разтърсвайки най-бедната страна в ЕС за три поредни нощи и отправяйки предупреждение за другите централни и източноевропейски страни.
Протестите се коренят в някои от най-наболелите проблеми на региона – безработица, организирана престъпност и корупция, както и в крехката позиция на етническите малцинства. Това е и демонстрация как дори незначителни скандали могат бързо да ескалират в страни, където много хора живеят в бедност.
Средната заплата в България е 350 евро месечно, но в Катуница, село с население от 2 400 души, изградено около православна църква, Рашков притежава скъпи коли, няколко луксозни къщи и имение с езеро и частен зоопарк.
Събитията от последните дни изкачиха престъпността и ромите като приоритети на политическата сцена преди президентските избори през октомври, въпреки че остава да се види дали ще бъдат взети конкретни мерки.

фокус / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.