Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

сряда, 5 октомври 2011 г.

Печатните медии не отразяват реално проблемите на ромите

Печатните медии не отразяват реално проблемите на ромите, показва мониторинг на студенти

05 октомври 2011

Печатните медии не отразяват реално проблемите на ромите. Това показва мониторинг на група студенти. В продължение на 7 месеца те са наблюдавали и анализирали публикации, свързани с ромите, в няколко всекидневника. За да се промени това, младежите предлагат да се създадат професионални стандарти за отразяване на малцинствата.

Васил Детелинов

"Утвърждават се стереотипите, които съществуват за тях. На ромите се гледа като на чужди граждани, като хора, които не принадлежат към това общество. Липсват дълбоко социалните анализи и в повечето случаи се иронизират, осмиват ромите като едва ли не нашите смешни герои на нашето съвремие", казва координаторът на проекта Огнян Исаев.

Анализът показва, че последствията от негативното отразяване на ромите са, че хората живеят с чувство за изолираност. Гетата се капсулират в автономни територии, където законът не работи, а човешките им права биват нарушавани.

"От другата страна е как влияе това върху хората, успели да се образоват и интегрират - те носят тежестта за дела, които не са извършили. Те живеят в постоянен страх и стрес от своя етнос, за това че някой ще разпознае, че те са роми и не могат да гадаят каква ще бъде реакцията на този човек", казва Огнян Исаев.

Призивът на младите роми към медиите е да бъдат професионалисти и търпими в текстовете си, засягащи всички социални групи в обществото.

"Да се публикуват добрите примери и практики. Да се показват добри ролеви модели, и то не само за българското, но и за ромското общество, което ще бъде поощрително. Ще насърчи особено младите роми да се образоват, да видят, че има такива примери, които да последват", съветва юристката Анелия Костова.

Студентите предлагат да има професионални стандарти за отразяване на малцинствата, защото според тях етичният кодекс на медиите е с пожелателен характер.

ТВ "Европа" / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.