Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

понеделник, 3 октомври 2011 г.

От всички етнически групи най-ниска е заетостта при ромите

Проф. Катя Владимирова: От всички етнически групи най-ниска е заетостта при ромите

03 октомври 2011

София. От всички етнически групи най-ниска е заетостта при ромите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Катя Владимирова, преподавател в Катедра „Маркетинг и стратегическо планиране” в УНСС.
През целия период на 90-те години до 2001 година заетостта им драстично спада по данни на статистиката. Ако през 1992 година 47 % от тях са били заети, то пред 2001 година, заетите роми са под 18 %. С оживяването на икономиката след 2001 година заетостта им малко се повишава, но сега след кризата отново драстично спада, каза тя.
Много ниска е заетостта при младежите от ромското малцинство.
Заедно с това една значителна част от тях сега се наблюдава, че не търсят работа, тоест те са обезкуражени. Това се счита, че е тревожен феномен от редица специалисти. Доколкото при тях се задълбочава неграмотността, и ниското образование, дори и да се създадат в близка перспектива повече работни места, вероятността да ги включат не е много голяма. Те първо не търсят работа, второ – са с ниско образование. При жените заетостта е по-ниска, отколкото при мъжете, каза проф. Владимирова.
По принцип се счита, че ромите са на нискоквалифицирани и недотам платени длъжности. От гледна точка на пазара на труда за тях възможности се появяват, когато не са желани от другите.
Те са заети във фирмите за чистотата и ВиК. По принцип са на временна и сезонна заетост – строителство, селско стопанство, преработваща промишленост, товаро-разтоварни работи, дърводобив, поддържане на пътища, обща работа по инфраструктурни обекти. Счита се, че е особено обезпокоително, че намалява заетостта им в сектори, в които малко преди това се беше увеличила, например в здравеопазването, каза тя.
По думите й – тези роми, които имат по-високо образование, се интегрират успешно.
Веселина ЙОРДАНОВА

иаф / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.