Ученици пребиха ром пред варненско училище

Дарик Варна

27-годишен мъж от аксаковското село Въглен е бил пребит пред училище „Климент Охридски" в центъра на Варна. Сигнал за инцидента е бил подаден малко след 13:30 часа на телефон 112, съобщи за Дарик д-р Антоанета Касабова от Центъра за спешна медицинска помощ.

Продължава ТУК:

Последиците от съществуването на расистката и фашистка тв "Скат":Ученици пребиха ром пред варненско училище !

Популярни публикации

Популярни публикации

Популярни публикации

вторник, 4 октомври 2011 г.

Кристалина Георгиевa: Tревожно e, когато възникват конфликти на етническа основа и се използват за политически цели

Кристалина Георгиевa: Tревожно e, когато възникват конфликти на етническа основа и се използват за политически цели

03.10.2011

„Като българска гражданка мога да кажа, че е тревожно, когато възникват такива конфликти, когато те са на етническа основа и когато се използват за политически цели“, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева в коментар за случващото се в последните дни в страната ни. Тя припомни, че Европейската комисия няма коментар по проблема, защото това е вътрешен проблем и отговорност на българското правителство. „Смятам, че правителството се отнася много сериозно и отговорно от това, което видях в последните няколко дни като решителност, като действия, за да се пресече коренът на такива етнически конфликти“, добави Георгиева. По думите й, това е правилният път, по който трябва да се върви.

“Посланието, отправено от страна на премиера, е много ясно”, заяви още Кристалина Георгиева. По думите й, обществото не може да бъде раздирано от противоречия, “върху които се хвърля все едно бензин на пламък с политически цели”. Моето впечатление е, като говоря с приятели и близки, че хората не искат в страната ни да се случват такива неща и че има обществена подкрепа да се изкорени това, което става, добави Георгиева. В отговор на въпрос какво още може да се направи, Кристалина Георгиева каза, че на база ежедневната й работа, свързана с кризи, е много важно да се сканира хоризонтът и да се види къде е възможно да се появи криза, за да сме готови за нея. “Когато тя започне, трябва да имаме яснота, да действаме решително и бързо, и когато приключи, да си извлечем уроците от нея, така че да ги интегрираме в действията си в следващите случаи на криза. Същото е и в тази ситуация – най-доброто решение е да се предвижда и предотвратява, а ако не сме успели да я предотвратим – да се вземат решителни действия и да извлечем поуките от нея и да ги интегрираме в политиката в бъдеще”, отбеляза още Георгиева.

Нека решаваме противоречията чрез диалог и взаимно разбирателство

В нарочна декларация членовете на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси също заявиха, че осъждат проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа. В декларацията се отбелязва, че събитията от последните дни са породени от криминални прояви на отделни лица, довели до фатален край за двама млади български граждани. “Избухна дълго сдържано обществено недоволство срещу самоуправството и тормоза, осъществявани от ограничен брой хора в едно населено място, което стана символ на нарушаването на законността в страната ни през всичките години на прехода. За натрупването на кризисен потенциал допринесе дългогодишната пасивност на редица държавни институции при защита на интересите на обществото и гражданите.” Съветът призовава институциите на изпълнителната власт, органите на местната власт, неправителствените организации и гражданите да прилагат и спазват закона и да противодействат на всички форми на нетолерантност и прояви на език на омразата, като защитят от тях преди всичко учениците и младежите. “Нека решаваме противоречията чрез диалог и взаимно разбирателство в рамките на правовата държава и на гражданското общество”, пише още в декларацията.

"Заман" / Gypsies Bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Политика на Германия към синти и роми

В нацистка Германия, синти 2 и ромите са сред основните цели на нацистката политика унищожаване, заедно с евреи, с умствени увреждания и хомосексуалистите. 3 В днешна Германия, синтите и ромите остават една от основните цели на дискриминация, изолация и нетърпимост, както и с бежанците и други нежелани чужденци.

Въпреки признанието от страна на немското правителство през 1982 г. на геноцида срещу синтите и ромите по време на Национална ера социалистите, и признаване на германските синти и роми като национално малцинство в своята декларация на Рамковата конвенция за националните малцинства през 1997 г., по-голямата част на синтите и ромите в Германия днес продължават да живеят в изолация и нищета.

Продължава тук.